‎Peptidoglykany pro drůbež

Bakteriální buněčné stěny se skládají hlavně z peptidoglykanů (PGN) V průběhu bakteriální smrti se do střeva uvolňuje velké množství fragmentů. Mohou se také hromadit ve střevním lumenu, což má vliv na funkčnost střev. ‎Jak se vyvíjí střeva a mikrobiom čelí drůbež problémům, kterými mohou být kokcidie, helminty, ‎‎mykotoxiny‎‎ a patogenní bakterie. ‎

Brojleři s vysokým příjmem krmiva a rychlým průchodem tráveniny střevy nemohou produkovat dostatek endogenního lysozymu, aby rozložil větší množství PGN ve střevě. Pokud je do krmiva přidána exogenní muramidáza, zvyšuje se schopnost rozkládat PGN v mrtvých buněčných stěnách bakterií, což podporuje optimální funkčnost střev.‎

Jedna ze studií hodnotila účinky muramidázy na výkon, energii a dostupnost živin. ‎‎Účinky muramidázy jako doplňkové látky by mohly snížit potenciální zánětlivé účinky vyvolané PGN.

‎Nedávná studie dodala in vivo důkaz, že exogenní muramidáza rozkládá PGN ve střevním lumenu brojlerů.

‎Tato studie prokázala, že velké množství PGN zvýšilo příliv intraepiteliálních lymfocytů a představovala výzvu pro imunitní systém. ‎Aktivita exogenní muramidázy zvýšila rozpustnost PGN v zažívacím traktu a snížila jeho zánětlivé účinky. ‎Pochopení příslušných procesů může vědcům pomoci zlepšit zdraví, dobré životní podmínky a výkonnost drůbeže. Udržitelné výsledky v této oblasti rovněž pomohou tomuto odvětví uspokojit rostoucí poptávku po živočišných produktech světové populace.‎

Zdroj: Poutry World

Podrobněji v časopisu Náš chov 12/2021.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *