Bioprodukce hovězího, lesnictví a zemědělské muzeum

Farma Gårdskulla Gård leží, podobně jako většina farem, na jihu Finska. První zmínky o ní pocházejí z 15 století, předkové současného majitele Gustava Rehnberga ji získali v roce 1840, takže dnes zde žije a pracuje pátá generace.

Majitel farmy má mnoho aktivit. Jeho velkým koníčkem je sbírání historických traktorů, zemědělských strojů a dalších historických věcí, které ani se zemědělstvím nesouvisejí. Sbírku čítající 120 traktorů a 15 000 předmětů soustředil do jedné velké budovy.  Ročně jeho muzeum na farmě navštíví asi 5000 návštěvníků.

Hlavním zaměřením je chov krav bez tržní produkce mléka, v tomto případě plemene aberdeen angus, na které převádí z plemene hereford. Od roku 2011 má farma bio certifikát. Základní stádo tvoří asi 130 krav, během sezóny je na pastvinách až 300 zvířat ve čtyřech skupinách. Pastevní sezóna ve Finsku začíná v květnu a končí v říjnu. Třebaže 20. října ještě nebyl sníh, bylo třeba skot zahnat do zimoviště, protože se pastviny rozbahňují. „Někdy nemáme sníh ani na Vánoce, ačkoli za mých mladých let byl vždy,“ dodal Gustav Rehnberg.

Chov plemene aberdeen angus je na farmě Gårdskulla Gård extenzivní. Hlavním zdrojem výživy skotu je tedy tráva, v letě pastva a v zimě silážovaná. Zhruba po dvou letech se zvířata poráží, hmotnost jatečného trupu je kolem 400 kg. Spolupráce s velkými porážkami se farmářovi neosvědčila. Zabíjí na dvou lokálních jatkách a produkci prodává částečně ze dvora (asi 25 %) a zbytek v šesti malých řeznictvích v blízkosti Helsinek a ve městě. Dosáhne dvounásobně vyššího zpeněžení své bioprodukce, než kdyby jatečné kusy realizoval tradiční velkovýrobní cestou. Nejlevnější partie se prodávají kolem 20 eur za kg, prémiové partie (steak) až za 50 eur/kg.*

Foto autor a Cornelia Smet (EU)

Více najdete v Našem chovu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *