Budoucnost dobrých životních podmínek drůbeže

Podle předního odborníka na chování zvířat větší využívání líhní přímo v zemědělských farmách sníží stres malých kuřat, což má nepříznivý vliv na růst a úmrtnost. Přeprava jednodenních kuřat i na malou vzdálenost může způsobit stres, tvrdí profesorka Lucy Asherová, docentka na katedře přírodních a environmentálních věd Univerzity v Newcastlu. Prof. Asherová hledala zvuky kuřat pro sledování dobrých životních podmínek kuřat brojlerů v komerčních chovech a zjistila, že kuřata vydávají 30 různých zvuků.

I když kuřata vydávají méně zvuků, jejich tísňová volání jsou ukazatelem něčeho negativního. Konzistentní tísňová volání mají trvale vliv na růst a schopnost vyrovnat se se stresem. Kuřata mají tendenci dělat takové zvuky, když jsou izolována od jiných ptáků, když jsou v prostředí, které je příliš chladné nebo horké nebo se bojí z jiných konkrétních důvodů.

 

Stres může být nakažlivý

Profesorka Asherová řekla na semináři národního svazu zemědělců o výzkumu drůbeže, že pokud by ostatní ptáci slyšeli tyto druhy volání vydávaných v prvních dnech života (3–7 dní), takový stres by mohl být nakažlivý a mohl by být přenesen na jiné ptáky, což vede k jejich problémům později v životě. Zkoušky se konaly na dvanácti komerčních hejnech s důkazy poukazující nejen na kuřata v tísni, která jsou spojována s nižším přírůstek hmotnosti až do 32. dne, ale také se zvýšenou úmrtností.

 

Hudbou ke klidu

Profesorku Asherovou zaujala zejména prezentace farmáře z Lancashiru Glena Haggarta, který nosnicím hraje hudbu, aby zlepšil dobré životní podmínky ptáků. Pan Haggart, jehož 64 000 nosnic produkují vejce pro oblastní farmáře, řekl, že věří hudbě a zvukům snižujícím úzkosti, nosnice se seznámí s vnějšími zvuky, projeví se snížená agresivita a zvýšená produkce vajec.

Požadavky spotřebitelů

Hannah Eastaughová, manažerka Nobel Foods, mluví o potřebě producentů přizpůsobit produkci vajec ve Spojeném království trhu, kde se spotřebitelé stále více zajímají o blaho drůbeže. Paní Eastaughová uvedla, že závazky drůbežářského průmyslu, že do roku 2025 bude bez klecí, mohou být skutečnou příležitostí ukázat spotřebitelům, že Spojené království stojí v čele opatření o zákazu systémů klecí. Zatímco však Spojené království stojí v čele, pokud jde o procento výroby ve volném výběhu ve světě, výrobní marže čelí značnému tlaku. „Myslím, že je tu prostor pro cenu vajec z volných chovů v maloobchodu, ale stojí za zmínku, že v USA jsou vejce bez klecí dražší než vejce z volného výběhu ve Velké Británii. Našich vajec si tedy neceníme,“ dodala.

Kromě toho čelí drůbežáři přetrvávajícím obavám o dobré životní podmínky a požadavky spotřebitele, zejména v oblasti ořezávání zobáků, kde roste tlak na Spojené království, aby při zavádění zákazů následovalo Německo, Nizozemsko, Dánsko, Rakousko, Švédsko a Norsko. Je třeba řešit změny v managementu, sdílet znalosti a způsoby, jak snížit úroveň stresu v hejnech drůbeže.*

Zdroj: Poultry World

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *