Bylo sucho a zřejmě znovu bude – otázky pro výživáře

Klimatické podmínky se mění, loni Evropu postihl nedostatek vláhy a vysoké teploty. Do budoucna je třeba s extrémy počítat. Za posledních 50 let se významně změnila epifytní mikroflóra, která má vliv na konzervaci objemných krmiv. Zeptali jsme se odborníků, kteří byli abnormálním klimatem ve své práci nejvíce dotčeni – výživářů. Sklizeň pícnin byla loni v mnohých regionech hluboko pod hranicí potřeby. Jaká opatření zvolili na překonání jeho následků? Jak uvažují o prevenci následků dalšího možného nedostatku vláhy?

Loňský rok byl po všech krizích, které chovatele skotu potkaly další v pořadí. Počasí rozhodlo a píce chyběla.  Podniky volily mnoho strategií vedoucích k překonání tohoto stavu. Mnoho z nich dnes také pracuje na prevenci opakování sucha. Podrobnější informace lze získat ve výživářské anketě, kde naši výživami popisují strategie k prevenci dalšího sucha. Chovatelé tedy zvolí určitou strategii k prevenci. Pokud nezvolí žádnou, nebo plán nevyjde, pak budou čelit potížím opět. Mohou uvažovat, zda snížit stavy zvířat, nebo sníží nárok na užitkovost a budou krmit úsporné krmné dávky. Ve výsledku je druhá strategie výhodnější, protože se chovatel pak po skončení potíží se s plnými stavy zvířat rychleji dostane do pozitivních čísel.*

Odpovědi na anketu najdete v tištěné verzi časopisu Krmivářství 4/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *