Ekonomiku dojeného skotu vytváříme v bachoru

Společnost Guyokrma, s.r.o., která působí na našem trhu od roku 1993 a nabízí své služaby a produkty v oblasti výživy zvířat, pozvala v těchto dnech (20 a 21. dubna) na seminář výživářku Dr. Barbaru A. Barton, Ph.D. V Krásné Hoře se konal jeden ze seminářů zaměřených na optimalizaci výživy skotu vzhledem k ekonomice, neboli hledání vhodných levnějších náhrad bílkovinných zdrojů pro krávu. .

„Pamatujte si, že pokud krmíte přežvýkavce, je třeba v prvé řadě krmit mikroby v bachoru.
Ty potřebují zejména dvě věci – energii a dusíkaté látky, a to v optimálním poměru. Bachor poskytuje pouze prostředí pro mikroorganismy – ty dají zvířeti mikrobiální protein, který je důležitý pro mléčnou produkci,“ zaznělo z úst výživářsky.
Američanka, která nyní působí v Nizozemsku pro americkou firmu Balchem, představila dobrý zdroj dusíkatých látek v podobě tukem obalené močoviny NitroShure. Bylo vypočítáno, že 167 g přípravku dokáže nahradit až 900 g sójového extrahovaného šrotu. Důležitá je i rychlost bachorové degradace.
Ing. Hedvika Ferencová z firmy Guyokrma s.r.o. navázala s praktickými zkušenostmi z Českých chovů, prozradila, jak si v excelu vytvořit vhodný nástroj ke sledování ekonomiky chovu dojeného skotu.
Druhý stejně zaměřený seminář se konal v moravském regionu ve společnosti Palomo, Loštice, a. s.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *