Hlíva ústřičná – lék na průjmy selat

Krmivářský průmysl se zaměřuje na alternativy pro redukci použití antibiotik jako růstových stimulátorů a oxidu zinku v krmivech pro kontrolu průjmů u selat. Pro různé vlastnosti, například schopnost modulace imunity, je jednou z možných alternativ hlíva ústřičná.

Oxid zinku (ZnO ) je obvykle doporučen do krmené dávky během prvních dvou týdnů po odstavu, aby se předešlo podstavovým průjmům. Protože má ale nízkou absorpci, většina ZnO je vylučována ve výkalech a škodí životnímu prostředí. Pro kontrolu nákazy E. coli po odstavu se používala antibiotika, ale z důvodu antimikrobiální rezistence, jsou zakazována.

Několik studií u lidí ukázalo, že jedlé houby mají schopnost upravovat imunitu, obsahují alfa-glukany s protizánětlivým účinkem, zlepšují buněčnou aktivitu, buněčné zrání a funkci, zvyšují produkci cytokinů u pacientů s ulcerativní kolitidou a Kronovou nemocí. Houby obsahují druhotné metabolity, jako alkaloidy, laktony, polyfenoly, sesquiterpeny, steroly, terpenoidy, alfa glukany a glykoproteiny. Tyto metabolity jsou zodpovědné za immunomodulaci a mají anticholesterolemickou, antirakovinovou a antioxidanční aktivitu. Trend snižování používání antibiotik vyžaduje nový způsob myšlení, přizpůsobování krmných technik a praxe i plány biosekurity.

 Snížení výskytů průjmů

Efekty doplňování hlívy ústřičné v krmivu selat ve třech dávkách, a to 5 g/kg, 10 g/kg a 15 g/kg se testovaly u 100 odstavených selat (duroc×velké bílé×landrace). Doplnění houby 5 g/kg skončilo o 51 % nižšími průjmy ve srovnání s kontrolní skupinou, doplnění 15 g/kg znamenalo o 55 % méně průjmů. Výzkumníci to přisuzovali přítomnosti bioaktivních látek (glukany, alkaloidy, fenoly) a jiných účinných ingrediencí, které mohou redukovat počet střevních bakterii (koliformní, E. coli atd.) Prebiotické vlastnosti této houby vedou k vysoké produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem (butyráty, propionáty a octan). Bakteriostatické vlastnosti butyrátů znamenají lepší imunitní odpovědi a zdravé střevo, což přispívat ke snížení výskytu průjmu.

 Střevní mikroflóra selat

Nálezy výzkumníků ukázaly, že doplňování hlívu ústřičnou do krmiv zvýšilo intestinální mikrobiální populaci a její různorodost. Nejhojnější mikroby v pokusných skupinách byly Bacteroidetes phylum (hlavně produkuje octan a propionát) a Firmicutes phylum (produkce butyrátu). Vysoký obsah vlákniny v houbách je méně stravitelný v horní části GIT. Nicméně mikroby v tlustém střevě mohou tato vlákna fermentovat a syntetizovat SCFA (short chain fatty acids – mastné kyseliny s krátkým řetězcem), jako octan, butyrát a propionát. Tyto SCFA sníží pH střeva, vytváří nepříznivé podmínky pro většinu choroboplodných bakterií, a tak zvýší zdraví střeva. Butyrát také slouží jako hlavní zdroj energie pro střevní buňky, pomáhá s udržováním střevní homeostázy, bezproblémového intestinálního epitelu, jeho bakteriostatické vlastnosti pomohou zlepšit imunitní odpověď. Studium ukázalo, že hlívy ústřičné fungují jako prebiotika, že příznivě ovlivní složení a funkci intestinální mikrobioty. Při zlepšení metabolismu sacharidů a zvýšené produkce SCFA se zvětší bariéra intestinálního epitelu. Nejvyšší hladiny SCFA byly produkovány při doplnění 10 g/kg houby.

 Immunomodulace

Výzkumníci se zaměřili na to, jak imunoglobuliny a cytokiny regulují imunitní systém. Hlíva ústřičná podnítila produkci cytokinů (interleukin-2 a tumour necrosis factor-α) a immunoglobulinů (IgA, IgG, a IgM). Cytokiny jsou důležité v proti zánětlivých a imunitních funkcích. Immunoglobuliny jsou kritickou částí imunitní odpovědí pro specifické rozpoznání bakterií nebo virů a pomáhají je zničit. Druhotné metabolity v houbách mají zvláštní vlastnosti: immunomodulalaci, anticholesterolemický, antioxidanční a neuroprotektivní efekty.

Stravitelnost a lepší růst

V průběhu odstavu a bezprostředně po něm, zažívací trakt selat není dobře vyvinut a trávení většiny krmiv není efektivní. Ve studii bylo trávení bílkovin, vlákniny a hrubé energie zvětšeno přidáním houby. Přidáním hlívy ústřičné vedlo u selat k vyššímu příjmu krmiva, k lepšímu tempu růstu a vyšší konverzi živin. To vše je připisováno obsahu látek v houbách a jejímu vlivu na zdraví trávicího traktu selat.

Potenciál hlívy ústřičné

Odstav je doba, která vystaví selata několika stresovým faktorům, jako je průjem, poškození střevního metabolismu a snížení imunity, následované špatným růstem selat. Přidání hlívy ústřičné v množství 5 až 15 g/kg do krmiva selat má potenciál redukovat výskyt průjmu a zvýšení celkové užitkovosti selat. Hlíva ústřičná je alternativou k používání oxidu zinku a jeho brzkého úplného zákazu.

Zdroj: Pig Progress, srpen 2020*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *