Jak jsou producenti vepřového ovlivněni pandemií?

Chovatelé prasat a producenti vepřového masa všude po světě čelí stejnému problému: koronovirové pandemii. Jaký vliv to má na chovatele? Obecným problémem je, že ačkoli farmy mohou pokračovat ve své práci, je nakonec otázkou, jak dostat prasata ke spotřebitelům. Chovu prasat se ale bohužel dotýká i africký mor.

Restaurace jsou zatím zavřeny, stejně jako různé služby, školy a vysoké školy. Nicméně na farmách to funguje jako obvykle s plněním určitých zásad.

Španělsko jako tradiční producent vepřového bylo onemocněním covid-19 velmi ovlivněno.

Mají problémy se zaměstnanci, klesá cena vepřového. Doporučením pro všechny chovatele prasat je držet se protokolů biosekurity na maximální úrovni. Je nutné myslet na omezení maximálního rizika na farmě, stejně jako zaměstnanců a jejich rodin mimo farmu. Nejen farmářské trhy v Evropě (i Severní Americe) nabízejí nyní spíše než maso velký sortiment čerstvého ovoce a zeleniny.

Byly ale také zaznamenány případy afrického prasečího moru (ASF),  byly potvrzeny v Číně, na Filipínách a v Jižním Koreji.

Další evropské země, které nahlásily nové případy u divokých kanců OIE na začátku dubna byly Polsko (123 zvířat), Rumunsko (23), Lotyšsko (10), Moldavsko (5) a Ukrajina (3).

V týdnu na přelomu března a dubna byl nejvyšší počet případů ASF u divokých kanců v Maďarsku.

 Podrobněji v časopisu NH4/2020.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *