Jak optimalizovat výživu i veterinární péči

Optimalizace výživy a s ní související veterinární péče v chovu vysokoprodukčních holštýnských krav je předpokladem pro dobrou ekonomiku chovu. Potvrzuje to reportáž z farmy v Arnolci patřící Družstvu Vysočina, kde před necelými třemi roky vyrostla na zelené louce stáj s 600 boxovými loži.

Sídlo Družstva Vysočina je v Polné–Janovicích. Hospodaří na výměře 2282 ha zemědělské půdy v okresech Jihlava a Žďár nad Sázavou. Veškerá obdělávaná půda se nachází v méně příznivé oblasti (LFA).
Výpočty krmných dávek a poradenský servis dělá pro ZD Vysočina od července 2014 Ing. Jiří Kostkan z firmy Mikrop Čebín, který uvedl: „Spolupráce s Družstvem Vysočina je výborná. Jedná se o komplexní spolupráci tzn. děláme jako tým zootechnici – veterinář – vyživář – agronom – a samozřejmě celé vedení. Klademe velký důraz na efektivitu, to znamená ekonomiku výroby mléka.
Jako výživářský poradce musím vypracovat několik krmných dávek z různých surovin – např. s mlátem a bez mláta, nebo alternativní zdroje NL apod. Krmné dávky nacením a poté nad nimi diskutujeme a hledáme optimální řešení – jak ekonomické, tak výživářské, ale i technologické.
Jako první jsme začali pracovat s větším množstvím surovin, a tak se nám podařilo snížit cenu a zvýšit živiny v krmné dávce, což byl také jeden důvod navýšení produkce při snížení nákladů. Pro vyhodnocování vhodnosti surovin a optimalizaci cena/výkon používáme program, který máme přímo z Cornellské univerzity a některé právě zmíněné úpravy (práce s cenami cena/výkon) jsme si nechali na zakázku dodělat. To byla největší změna na počátku naší spolupráce s Družstvem Vysočina. Poté jsme zavedli ve spolupráci s podnikovým veterinářem MVDr. Martinem Vlčkem poporodní kontrolu. Její součástí je kontrola každé krávy po otelení  – sleduje se teplota, hodnota ketolátek v krvi, naplnění bachoru, stav končetin, celkový stav a další.
Kompletní reportáž najdete v březnovém Našem chovu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *