Kam se letos podíváte před zahájením Sommetu?

Jako každoročně i letos budou pořadateli veletrhu Sommet de l'Elevage zorganizovány exkurze a návštěvy francouzských chovů pro zahraniční návštěvníky. Letos se mohou návštěvníci seznámit s pětatřiceti farmami nebo provozy. Navíc jsou den před zahájením výstavy organizovány speciální jednodenní návštěvy. Pokud přijedete do Clermont Ferrandu o den dříve, můžete si vybrat z tzv. pretours a během výstavy věnovat celý den nebo jeho část také výletům za francouzskými chovateli a výzkumníky.

Před zahájením samotného veletrhu, konkrétně 1. října 2019, mohou zahraniční návštěvníci navštívit mléčné farmy i chovy masného skotu a ovcí.

Mléčná farma Sauvain (ELS) se nachází v srdci pohoří Forez ve výšce 950 metrů nad mořem ve středu oblasti Rhône-Alpes Auvergne. Vyrábíme sýry kravského a kozího mléka, známé Fourme de Montbrison AOP a Fourme d’Ambert AOP. Značka „Tarit“ pochází již od roku 1930. Sortiment doplňují další specializované sýry tommes, briques, rogerets a jiné. Krávy se pasou venku nejméně 150 dní v roce, trvalé pastviny se nacházejí ve výškách nad hladinou moře mezi 700 a 1200 m. Sýry se prodávají do místních mlékáren, ale i velkoobchodníkům a do předních supermarketů a restaurací. Dříve svou produkci prodávali pouze v departementu Loire, ale rostoucí poptávka po sýru Fourme de Montbrison E.L.S. znamená jeho prodej výrobků po celé Francii. Další farmou, které je možno navštívit je chov holštýnských krav s produkcí Fourme d´Ambert (modrý sýr typický pro tuto oblast) v  GAEC DE RODARY nebo farmy s holštýnkami v GAEC NIGON.

Pokud jde o masný skot, dají se navštívit jatka Charal v Egletons, nebo farma s chovem limousinského skotu, či trh se zvířaty v Usselu. Tam se obchoduje se živými zvířaty hlavně plemene limousin. Začíná se každé úterý ráno s nabídkou zvířat a po zbytek týdne se elektronicky zobrazují nabídky, kupující zůstávají anonymní a transakce jsou plně transparentní. Na druhém místě v Chénérailles je krytý trh, na který zemědělci přivádějí svá zvířata, a dvě kamery přenášejí živě situaci na trhu. Vznikne tak zvukové a vizuální spojení mezi dražitelem a prodejci. Kupující tak mohou vidět zvířata, aniž by museli být fyzicky přítomni v kruhu. Bez ohledu na to, zda jsou kupující v Usselu nebo na druhém aukčním místě v Chénérailles, mohou na obou lokalitách podat nabídku. Každé druhé pondělí se koná trh s ovcemi.

Pokud by vás zajímal chov ovcí, můžete navštívit testovací stanice ovcí FEDATEST, chov ovcí plemene blanche du Massif Central (GAEC du Buis) nebo ovcí plemene noire du Velay (Nicole & Gérard Jarlier). Testovací stanice FEDATEST hodnotí kvalitu zvířat z pohledu masné užitkovosti. Mají 195 ha zemědělské půdy, z toho je 64 ha orné. Pěstuje se na 4,5 ha kukuřice, 6,5 ha směs pšenice a žita, 4,5 ha vojtěšky a srhy, 38,5 ha jílku a jetele. Trvalé travní porosty mají rozlohu 86 ha a 45 ha tvoří pastviny. Využívají se k tomu tři místa ve výšce 600 až 1100 m nad mořem. Stádo ovcí má 1 250 bahnic, 300 jehnic a 26 beranů tří plemen, a to blanche du Massif Central, lacaune viande a noire du Velay. Toto stádo tvoří jádro pro další hodnocení. Testuje se jatečná výtěžnost a kvalita masa po provedené inseminaci pro plemena berrichon du cher, ille de France, blanche du Massif Central, suffolk a rouge de l‘ Ouest.

Protože je letošní veletrh věnován plemeni blonde d’Aquitaine, jedna z exkurzí vede na farmy s chovem tohoto plemene. Jedna z nich je GAEC de Laschamp v Saint Maignier v nadmořské výšce 600 m. Pěstují na 33 ha vojtěšku, na 16 ha kukuřici, na 33 ha obilí a mají 148 ha luk a pastvin. Mají stádo 150 masných krav s telaty a 200 zvířat za rok prodají. Věk při prvním otelení je 32 měsíců, mezidobí 388 dní. Letní krmnou dávkou je pastva a v zimě se krmí senáž, seno a minerální látky.  Býci se prodávají ve 14 měsících a průměrná hmotnost jatečně upraveného těla 435 kg. Vozí se i do Nizozemska. Jalovice se prodávají  místním chovatelům.  Na farmě s chovem blonde d´Aquitaine v GAEC des Caires je 110 krav s telaty s věkem při otelení 34 měsíců a mezidobím 377 dní.Farma leží podobně jako předchozí v regionu Auvergne a v nadmořské výšce 550 m. Mají 200 ha pastvin a na 21 ha pěstují štírovník růžkatý, 23 ha kukuřici na siláž, 16 ha triticale, 4 ha ječmen a na 47 ha pšenici. Prodávají asi 50 jatečných býků (300–350 kg) a také 5–6 mladých býků a 15 jalovic do chovu. V létě se zvířata pasou a v zimě dostávají travní senáž, kukuřičnou siláž, slámu, seno, minerály.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *