Klíč k produkci i zdraví

Výživa je jedním z klíčových faktorů pro zdravý a pohodový život všech živočichů, hospodářská zvířata a člověka nevyjímaje. Potrava přináší organismu nejenom energii, živiny a další látky, které jsou nezbytné k zachování života a podání požadovaného výkonu, ale v některých případech může být i zdrojem problémů.

Výživa a krmení, či příjem potravy, jsou témata, která zaměstnávají nespočet odborníků i laiků na celém světě. Ať už se jedná o chovatele, který připravuje krmení pro svá zvířata, či ženu dychtící po krásné postavě a pročítající nutriční tabulky, výživáře či nutriční specialisty sestavující optimální krmné dávky či jídelníčky, nebo vědce studující do nejmenších detailů složení krmiv či krmných směsí a pátrající po jejich účincích na organismus. Všem jde vlastně o to jediné – poskytnou tělu, lidskému či zvířecímu, tu nejlepší potravu pro zdravý a výkonný život.

Ne vždy je ale úsilí korunováno úspěchem. Zatímco na jedné straně stojí zdravá a kvalitní krmiva či potraviny, tak na straně druhé bojují o přízeň spotřebitelů průmyslové výrobky, plné různých přísad, jejichž úkolem je zlepšit barvu, chuť či trvanlivost, ale jejich účinky na zdraví jsou často více než jen sporné. V případě krmiv pro zvířata to nemusí být o mnoho lepší, a proto je i v tomto případě dobré pročítat etikety kompletních směsí a nakupovat u ověřených producentů. Ale ani krmiva vyráběná ve vlastním podniku nemusí být bez rizika. Zejména siláže mohou být oříškem – jejich výroba vyžaduje nejenom příznivé podmínky při sklizni, ale i dodržení technologických postupů. Jinak hrozí kontaminace biomasy a rozvoj patogenů, které mohou způsobit zvířatům závažné problémy, a to nejenom těm přežvýkavým.

Když se řekne kukuřičná siláž, tak si většina z nás představí stáje plné skotu a sestavování krmné dávky pro dojnice. Ale jsou místa, kde se kukuřičné siláže využívá při krmení prasat a patogeny v krmivu jsou závažným hygienickým problémem. Listérie jsou tyčinkovité bakterie, které se přirozeně vyskytují na mnoha rozličných místech. Většina z nich nepředstavuje pro člověka hrozbu. Na rozdíl od nich, L. monocytogenes může být čímkoliv, jen ne neškodnou bakterií, a to jak pro lidi, tak pro zvířata. Infekce způsobované těmito bakteriemi mohou vést nejenom u člověka k vážným průjmům, encefalitidě a dokonce mohou končit smrtí jedince.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *