Kontrola žluknutí krmiv pro drůbež

Oxidace tuků a olejů je přirozená reakce, ke které dochází, když jsou nenasycené mastné kyseliny vystaveny volnému kyslíku. Do krmiv by proto mohly být přidávány antioxidanty, aby se oxidaci zabránilo. Během reakce mezi nenasycenými mastnými kyselinami a volným kyslíkem se vytvoří peroxy radikál, a to tehdy, když volný radikál triglyceridu reaguje s molekulou kyslíku.

V současné době neexistují spolehlivé standardy pro měření stupně žluknutí tuků, ale obecně se uznává, že tuky s hodnotou peroxidu (PV) vyšší než 100 meq/kg mohou ovlivnit užitkovost. Obavy vyvolávají také toxické sekundární produkty oxidačního rozkladu, které nepříznivě ovlivňují imunitní funkce organismu.

Ukázalo se, že PV vyšší než 100 meq/kg může snížit příjem krmiva, přírůstek hmotnosti a účinnost krmiva, což má za následek vysokou úmrtnost drůbeže. Krmení dávkou se žluklými tuky znamená nízkou plodnost a líhnivost. Přítomnost žluklého tuku ve střevě zvyšuje počet střevních E. coli, které mohou způsobit infekci spojenou s respiračním onemocněním drůbeže, což ve vážných případech vede k septikemii a smrti.

Antioxidanty jsou produkty přidávané do krmiv pro zvířata, aby se zabránilo oxidaci tuků nebo vitamínů. Aby byl antioxidant užitečný při krmení, musí mít následující vlastnosti:

Měl by být účinný při ochraně živočišných a rostlinných tuků, vitamínů a dalších znaků  krmiv podléhajících oxidační destrukci. Měl by být účinný při velmi nízkých koncentracích a rovněž dostatečně levný, aby byl ekonomický pro využití v praxi.

V komerčně dostupných krmivech se běžně nacházejí kombinace těchto antioxidantů. K zabránění žluknutí krmiva lze také použít řadu přírodních antioxidantů, jako jsou tokoferoly, výtažky z rozmarýnu a ze zeleného čaje.

Oxidace nemůže probíhat bez kyslíku a správné podmínky skladování a manipulace mohou snížit interakci mezi zdrojem tuku a vzduchem. Rychlost reakce kyslíku s tukem se může zdvojnásobit s každým zvýšením teploty o 10 °C. Udržováním tuků v co nejchladnějších skladovacích podmínkách nebo zamezením přehřátí lze rychlost reakce zpomalit. Je třeba zabránit kontaktu s mědí nebo železem a také čistota může zabránit kontaktu mezi neoxidovaným a oxidovaným tukem. Vystavení světlu by mělo být minimalizováno, aby se zabránilo fotooxidaci.

Antioxidant Aplikace Způsob účinku
Ethoxyquin (1,2-dihydro-6-ethoxy-2,2,4-trimethylchinolin) 150 ppm Stabilizuje volné radikály a brání jim v další reakci
BHA (butylovaný hydroxyanisol) 200 ppm zpomaluje oxidaci karotenu, xantofylu a vitamínů A a E
BHT (butylovaný hydroxytoluen) 200 ppm Podporuje vyšší ukládání vitaminu A v játrech

Některé antioxidanty, jako je BHT, mají antivirový účinek, který zabraňuje úmrtnosti kuřat vystavených virulentnímu viru newcastleské choroby.*

Zdroj: All About Feed

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *