Maďaři se snaží zvýšit podíl domácích mléčných výrobků v obchodech

Podle nedávné zprávy vydané Radou pro mléčné výrobky v Maďarsku by se měl podíl některých domácích mléčných výrobků v několika maloobchodních řetězcích zvýšit.

Letošní výzkumná zpráva Národního úřadu pro bezpečnost potravinového řetězce (Nébih) k této problematice (Podíl maďarských produktů v nabídce potravinářských maloobchodních řetězců – 2020) zjistila jasný pokles v zastoupení maďarských výrobků.

Ve zkoumaných obchodních jednotkách bylo 95 % mléka, 19 % jogurtů, 89 % výrobků z kategorie tvaroh, kefír, zakysaná smetana, 46 % sýrů a 50 % másla z maďarské provenience. 

Ve srovnání s podobným průzkumem před šesti lety lze konstatovat, že se zlepšila nabídka mléčných výrobků. Naproti tomu ale byl zaznamenán pokles podílu tuzemských výrobků z mléka, někde až o 22 procent oproti průzkumu před šesti lety. „Podíl maďarských výrobků je velmi nízký, například v případě jogurtů – v několika případech došlo k podílu méně než 15 procent,“ tvrdí zástupci Rady pro mléčné výrobky.

Maďarští producenti mléka a mléčných výrobků požadují jasné kroky nezbytné k ochraně maďarského národního hospodářství, chtějí, aby se zabránilo vytlačování maďarských výrobků z vlastního trhu. Podle prohlášení zástupců mléčných výrobků z Rady pro mléčné výrobky chtějí producenti mléka navrhnout vládě zemědělství změnu zákona, která by mohla zlepšit postavení domácích dodavatelů.*

Zdroj: AgroNaplo.hu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *