Monitoring salmonel v chovech drůbeže a na jatkách

Salmonely patří k hlavním původcům alimentárních onemocnění lidí. Proto Státní veterinární správa zajišťuje postupy a opatření zaměřené na sledování a snižování výskytu salmonel, a to jak na úrovni primární produkce, tak i zpracování drůbežích produktů. Tyto postupy jsou v souladu s legislativou Evropské unie a jsou povinné.

Programy tlumení salmonel v chovech drůbeže přinesly v roce 2018 velmi podobné výsledky jako v letech předchozích. Tyto výsledky potvrdily skutečnost, že v rodičovských chovech a v chovech nosnic s produkcí konzumních vajec je situace v posledních letech příznivá a cíle stanoveného evropskou legislativou je již dlouhodobě dosahováno. Naopak ve výkrmech brojlerů a krůt se nedaří dostatečně snížit výskyt sledovaných sérotypů salmonel, jejichž prevalence je stále vyšší než cílové jedno procento.
Vyšetření kuřecích a krůtích jatečně upravených těl (JUT) na přítomnost všech sérotypů Salmonella spp. se provádí rovněž na drůbežích porážkách. U brojlerů lze konstatovat za rok 2018 mírný pokles procenta šarží pozitivních na Salmonella spp. Pokud však sledujeme procento šarží pozitivních jmenovitě pouze na sérotypy specificky sledované v programech tlumení salmonel (S. Enteritidis a S. Typhimurium), musíme konstatovat mírné zvýšení této hodnoty. U krůt došlo v roce 2018 k navýšení celkového procenta šarží pozitivních na Salmonella spp., zatímco sledované sérotypy nebyly detekovány vůbec.
Více se dočtete v článku MVDr. Milady Dubské a MVDr. Petra Šatrána, Ph. D., ze Státní veterinární správy, který vyjde v odborném měsíčníku Náš chov.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *