Mykotoxiny a výkrm brojlerů

Nepříznivé povětrnostní podmínky zvyšují kontaminaci krmných surovin mykotoxiny. Jejich různá kombinace má negativní vliv na zdraví a užitkovost drůbeže. O problematicer zdraví brojlerů přednášeli odborníci během on-line konference pořádáné společností Biomin v listopadu loňského roku.

Imunitní systém drůbeže mohou poškodit čtyři hlavní skupiny mykotoxinů. Aflatoxiny a ochratoxiny snižuji produkci protilátek (např. imunoglobulinů). Fumonisiny(FUM) a trichoteceny redukují produkci interleukinů a interferonu (malé bílkoviny, které regulují imunitní odpovědi).

Mykotoxiny a nekrotická enteritida

Bylo zjištěno, že deoxynivalenol a fumonisiny v krmivu vedou k redukci délky tenkého střeva, výšky villi a hloubky krypt. Tyto změny končí větším množstvím nestrávené bílkoviny v lumenu střev, což podporuje růst klostridií. T-2 toxin může zavinit poranění mukózy, ničit střevní buňky (krvácení, odumření, a zánět intestinálního epitelu), a tak indukuje nekrotickou enteritidu.

Dopad mykotoxinů

Účinek mykotoxinů na intersticiální microbiotu se ještě zkoumá, ale nejpravděpodobněji způsobí nerovnováhu intersticiálních mikrobiálních populací, což může potenciálně vést k růstu patogenů, jako je Clostridium perfringens. Výzkum ukázal, že krmivo kontaminované ve větší míře, než je v EU maximálně povolena (5000 µg/kg), je predispozičním faktorem pro vývoj nekrotické enteritidy u brojlerů.

Jak poznat krmivo s mykotoxiny

Drůbež krmená krmnou směsí s mykotoxiny má zdravotní problémy. Antimikrobiální léčba (pokud je povolena) nezabírá, nebo má jen malý účinek. Stává se, že při sklizni surovin bylo nevhodné počasí, hlavně deštivo. I když vliv mykotoxinům je velmi složitý, může být diagnostikován na základě klinických projevů, a zvláště je jasné, když krmení plesnivými krmiv nebo surovinami krmných směsí je evidentní.

Gastrointestinální plocha je domovem pestrého společenství baktérií, hub, prvoků a virů. Mykotoxiny mají na mikrobiom různé účinky. DON a jiné trichoteceny a ochratoxin způsobí větší invazi Salmonella a jejich translokaci do krevního řečiště a životně důležitých orgánů u drůbeže (i prasat).

Mezi faktory, které ovlivňují přítomnost a rozšíření mykotoxinů patří změna klimatu, epizody sucha, silné srážky, záplavy, fluktuace vlhkých a suchých cyklů, počasí a klima během pěstování, kvetení a sklizně plodin.

Dokonce nízká koncentrace mykotoxinů v krmivu může vést k vysokému potlačení imunity. Kvůli různorodosti mykotoxinů a jejich molekulárních struktur, se využívají různé mechanismy adsorpce a biotransformace pro maximální kontrolu mykotoxinů v krmivu.

 Podrobnější informace v časopisu Náš chov 1/2021.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *