Obliba drůbežího masa roste

Drůbeží maso se na českém jídelníčku podílí asi třetinou z celkového objemu u nás zkonzumovaného masa. Konkrétní spotřeba vykazovaná Českým statistickým úřadem za rok 2019 odpovídá rekordním devětadvaceti kilogramům na osobu. Vzhledem k setrvale klesající soběstačnosti ve výrobě uvedené komodity se však poptávka po drůbežím mase musí zajišťovat i dovozem ze zahraničí. O tom, kolik drůbežího masa a odkud se k nám dováží jsme hovořili s ředitelem Sdružení drůbežářských podniků MVDr. Františkem Matesem.

Pane doktore, odkud se k nám drůbeží maso dováží?
Drůbeží maso se k nám dováží zejména ze zemí Evropské unie, a to hlavně z Polska, které naplňuje dvě třetiny dovozu. Dále pak z Maďarska, Německa, Slovenska, Nizozemska a z Ukrajiny. Na druhé straně vývoz drůbežího masa směřuje hlavně na Slovensko, kam se v loňském roce dodalo 44 % z celkového objemu vyváženého masa. Vyvážíme ale také do Německa, Maďarska a Rakouska.
Dovoz výrazně rostl od našeho vstupu do Evropské unie v roce 2004 až do roku 2016, kdy se dovezlo okolo 130 tisíc tun. Od té doby se s menšími odchylkami udržuje na stejné úrovni. Vývozy přitom v tomto období dosahovaly jen 20 až 35 tisíc tun.
V této souvislosti je důležité také uvést obchodování Evropské unie se třetími zeměmi. Nejvíce drůbežího masa se na starý kontinent dováží z Brazílie, Thajska a Ukrajiny. Vývozy pro změnu směřují nejčastěji do Ghany, Filipín, Ukrajiny a do Konga.

Kdo je lídrem tohoto segmentu živočišné produkce v Evropě a ve světě?
V Evropské unii je největším výrobcem a zpracovatelem drůbežího masa Polsko, kde v roce 2019 vyprodukovali 2 720 tisíc tun. Dále je to s 1 833 tisíci tunami Německo a Francie s 1 754 tisíci tun. Podobnou produkci jako má Německo a Francie vykazovala i Velká Británie (1 937 tisíc t), ta však již není členskou zemí EU. K významným producentům patří také Itálie, Nizozemsko a Maďarsko.
V produkci drůbežího masa ve světě vedou USA s 22 480 tisíci tunami, dále Čína, kde produkují 18 800 tisíc tun a Brazílie se 14 miliony tun. K významným producentům se řadí Rusko (5 100 tisíc t), Mexiko (3 400 tisíc t) a Indie (3 800 tisíc t).

Můžete odhadnou další vývoj spotřeby drůbežího masa u nás a v zahraničí?
Spotřeba drůbežího masa za rok 2019 u nás dosáhla 29 kilogramů na osobu, tj. o 0,6 kg více než v roce předchozím. Data za rok 2020 ještě nejsou k dispozici. Český statistický úřad je publikuje vždy na konci následujícího roku. Odhadujeme však, že i v loňském roce došlo k mírnému nárůstu spotřeby drůbežího masa.
V Evropě vykazují největší spotřebu drůbežího masa v Portugalsku, a to 35 kg na osobu. Dále v Maďarsku a Irsku, kde připadá 33 kg na osobu. Průměrná spotřeba za celou EU dosahuje úrovně okolo 20 kg na osobu.
Ve světě se drůbeží maso nejvíce konzumuje v USA, a to 58 kg na osobu. Jen o osm kilogramů nižší spotřebu vykazují v Brazílii. Máme tedy ještě co dohánět. Domnívám se, že spotřeba drůbežího masa v budoucnosti u nás poroste, podobně jako v Evropě a ve světě. V porovnání s ostatními druhy masa totiž přináší výhody jak pro spotřebitele, tj. rychlá příprava, dietetické vlastnosti a cena, tak i pro chovatele, kteří oceňují rychlé výrobní cykly, nižší zátěž pro životní prostředí a jistotu odbytu.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *