Pěstovat mléko nemusí být nesmysl

Korektorky, které čtou můj text jako první, se právě teď asi zhrozily….pěstovat mléko, copak to jde? Možná kdyby byly včera spolu se mnou na semináři společnosti Limagrain týkajícím se kukuřice na siláž a její stravitelnosti, tato věta by je tolik nepřekvapila. V této společnosti jsou totiž přesvědčeni, že k vyšší mléčné užitkovosti mohou výrazně dopomoci speciální hybridy.

Seminář konaný v Koutech nad Sázavou zahájil produktový manažer společnosti Limagrain Česká a Slovenská republika Ing. Jiří Matuš. Na úvod zmínil hlavní obecná kritéria při šlechtění kukuřice. Jedná se o výnos zrna, ranost a pevnost stonku.

„Kukuřice na siláž  není jen zrno, ale také zelená část rostliny, která hraje důležitou roli při výživě skotu. Pochází z ní více než padesát procent sušiny hmoty. Nejdůležitějším arbitrem celkové kvality je pak hlavní konzument – kráva,“ uvedl Ing. Matuš.

V další části přednášky zmínil hybridy Limagrain Animal Nutrition, které obsahují vysoce stravitelnou vlákninu. Jak připomněl Matuš, jedno procento stravitelnosti vlákniny navíc představuje zhruba čtvrt litru mléka na dojnici a den.

„V každé skupině ranosti kukuřice nabízí společnost Limagrain hybrid Animal Nutrition. Jako příklad jmenujme například LG 30.248 pro FAO 240, to je náš nejspíše nejpěstovanější hybrid. Mezi novinky patří LG 31.277 vhodný pro vyšší hodnoty FAO, ten vyniká suchovzdorností,“ uvedl Matuš.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *