Špičkové kozy a kvalitní produkty

Rodinná farma člena Asociace soukromého zemědělství ČR Těšínské Slezsko - veterinárního lékaře Lukáše Hlubka a jeho ženy Michaely, také veterinářky, vznikla roku 2014 v Krmelíně, a to přímým importem tří stovek mladých sánských koz z Francie. Dnes jich na krmelínské farmě, která byla ještě před několika lety zdevastovaným družstevním areálem, najdete půldruhého tisíce, nechybí ani ovce plemene lacaune. A již několik let odsud míří za svými zákazníky výtečné mléčné výrobky, které u nás mimo jiné nabízí hned několik supermarketů.

Navštívit v Krmelíně Lukáše Hlubka, prohlédnout si prostory farmy, zvířata a vyslechnout si jeho výklad, znamená zbavit se řady mýtů, které u nás nejen v rámci chovu koz víceméně panují. Třeba že bez dotací zemědělství dělat najde, že vysoká užitkovost rovná se trápení a nekomfortnost pro zvířata, že celoroční produkce kozího mléka je nemožná nebo že prodávat výrobky do supermarketů či je dokonce exportovat, není nic pro rodinnou farmu. Přesné opaky těchto tvrzení jsou na Hlubkovic farmě denní realitou.

Sánské kozy jsou celosvětově uznávaným špičkovým mléčným plemenem s dojivostí i přes tisíc litrů za laktaci, u nás však jde stále spíše o novinku. „Jedná se o geneticky velmi cenná zvířata s vysokým produkčním potenciálem, jejichž mléko se vyznačuje vynikající kvalitou a obsahem mléčných složek a také velmi slabým až nulovým kozím aroma,“ vysvětluje Lukáš Hlubek.

Také filozofie chovu na farmě v Krmelíně je postavena na dosahování velmi vysoké mléčné užitkovosti, která činí v průměru 1200 litrů mléka na kozu a laktaci. Je zde však i několik rekordmanek, které aktuálně dojí i více než devět litrů mléka denně.

„To je samozřejmě možné pouze při absolutním zdraví stáda, dokonale vyladěné výživě a moderní technologii ustájení. Pouze zdravé a spokojené zvíře může poskytnout vysokou užitkovost. Pohodě koz je u nás proto podřízeno vše. Zároveň platí, že kvalita samotného produktu, mléka, je přímo závislá na zdraví a kondici zvířete, jež ho vytváří,“ vysvětluje chovatel a dodává: „Jsme pyšní na to, že produkujeme kozí mléko celoročně, bez výkyvů ve složení a kvalitě i kvantitě.“

Technologie zdejšího chovu je postavena na francouzské a holandské strategii chovu mléčných koz, což znamená, že zvířata jsou celoročně ve stájích, se stabilizovanou krmnou dávkou a celoroční produkcí mléka. To umožňuje Hlubkovým podnikat i bez jediného hektaru půdy, veškeré krmivo nakupují od zemědělců v okolí. Své osvědčené know how navíc Lukáš Hlubek předává dále a přednáší na odborných kongresech o chovatelství koz po celé Evropě.

Zvířata na krmelínské farmě tvoří vyrovnanou kolekci jedinců vynikajícího původu a plemenných hodnot, k čemuž dopomohl i praktikovaný rozsáhlý projekt umělé inseminace – importu nejlepšího genetického materiálu z celého světa.

V části bývalého areálu krmelínského družstva, který chovatel zakoupil, se daří i ovcím mléčného plemene lacaune. Dojí se jich tu zhruba stovka, denní produkce mléka činí 200 litrů.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *