Superbug infekce u drůbeže pod drobnohledem

Vědci uvádějí slibné výsledky v boji proti infekcím superbugů na drůbežářských farmách, což by mohlo mít širší dopad na lidské zdraví. Superbugy jsou kmeny bakterií, virů, parazitů a hub, které jsou odolné vůči většině antibiotik. Vědci z Aga Nanotech a CIEL (Centre for Innovation Excellence in Livestock), podporované Skotskou Rural College (SRUC), hledají udržitelná řešení, která by nahradila používání antibiotik v chovech zvířat.

Studie, financovaná britským fondem antimikrobiální rezistence ministerstva zdravotnictví a sociální péče (AMR), testovala novou technologii, která nabízí bezpečnou, účinnou a udržitelnou náhradu za použití antibiotik při chovu drůbeže. Je součástí širšího projektu zahrnujícího SRUC sídlem ve Velké Británii a Šanghajský veterinární výzkumný institut o vývoji inovativní patentované technologii pro použití u drůbeže.

Dr. Salvatore Galgano, vedoucí vědec ve společnosti SRUC, se podělil o výsledky studie na zasedání  Světové asociace pro drůbež. Řekl: “Studie prokázala, že tato nová technologie má potenciál nahradit antibiotika a mohla by také zvýšit produkci.

Jedná se o důležitý krok v boji proti infekcím superbug u zvířat a pokládá základy pro další zkoumání úlohy této nové technologie při snižování rezistence vůči antibiotikům.“

Adrian Fellows, generální ředitel společnosti Aga Nanotech, dodal: „Jsme nadšeni počátečními výsledky, které ukazují skutečný příslib vývoje nové generace doplňkových látek s pozoruhodnou škálou výhod.“

„Stále je před námi práce a částečně bude probíhat ve spolupráci s našimi projektovými partnery v Číně. Tento výzkum však prokázal potenciální cestu k bezpečné, nutričně prospěšné a ekologicky odpovědné náhradě antibiotik při chovu kuřat a případně dalších monogastrických zvířat.“

Nikki Dalbyová, vedoucí projektová manažerka společnosti CIEL, dodala, že inovativní přístup nabízí jasné veterinární a lidské přínosy. K dalším ziskům patřilo lepší bezpečnost potravin, jejich integritu a zlepšení situace dodavatelského řetězce.

Kromě potenciálu, který nabízí drůbežářskému odvětví v Číně, by tato alternativní technologie mohla být rozšířena na další živočišné druhy a zavedena po celém světě.

Studie je součástí širšího projektu zahrnujícího britskou společnost GAMA Healthcare, SRUC, CIEL a Shanghai Veterinary Research Institute, který má testovat inovativní patentovanou technologii pro drůbežářský průmysl.*

Zdroj: Poultry World

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *