Třicet chyb při dojení –provozní a projektantská slepota

Chovatelům namnoze chybí znalost významnějších varovných signálů, které se stále vyskytují i ve vynikajících chovech. Lze se běžně setkat s případy zcela abnormálního chování krav, které průměrný chovatel nevidí, i kdyby chodil do stáje čtyřikrát denně. Rutinní jednání totiž potlačuje tvůrčí pozorování, což nahrává jevu, který se v českém prostředí nazývá provozní slepota.

Takové slepoty snižují vnímavost k nedostatkům na neúnosné minimum. Je vybráno jen několik příkladů vyskytujících se nejčetněji.

Chyby v čekárnách a v době před dojením

  1. Dlouhý pobyt dojnic mimo stáj
  2. Celková doba pobytu mimo ustájovací prostor při dojení třikrát denně přesahuje 180 minut za den
  3. Neadekvátní průchodnost dojírny vzhledem k velikosti produkčních skupin
  4. Přesun krav s nadměrným ruchem ve stáji v úzkých uličkách
  5. Nedostatečně široké manipulační chodby, s nekvalitní, kluzkou či hrubou podlahou, četnými schůdky, zatáčkami a s nedostatečným osvětlením
  6. Obtížné přesuny krav, pohyb v klusu, mezi nimi nadměrné fyzické kontakty
  7. Nedostatečné osvětlení na příhonových cestách, v čekárně a především v dojírně
  8. V čekárně a dojírně, na přístupových cestách jsou podlahy nerovné, poškozené včetně vylomených roštnic, rybníky kejdy apod.
  9. Nedostatečná plocha čekárny, zvláště u rekonstruovaných stájí
  10. Sklon podlahy čekárny k dojírně je nulový, nebo ve spádu k dojírně, protože se muselo šetřit na event. dražším osazení vlastní stavby
  11. V některých projektech se objevují i velmi úzké nástupní plochy do dojírny přímo ze stáje či výběhu
  12. Jeden z největších omylů při projektování a výstavbě dojíren jsou naháněcí uličky s protisměrným pohybem zvířat a s častou změnou směru
  13. Zcela nevhodné situování dojírny u rekonstruovaných stájí
  14. Vzdálenost dojírny od produkčních stájí je více než 100 m

Chyby v dojírnách

  1. Nedodržování optimálního intervalu mezi dojeními dvakrát dvanáct hodin
  2. Nedodržování technologické kázně, nedostatečná kontrola dojičů, nepravidelná regulace chodu dojírny, výměny návleček
  3. Střídání strojního dojení a vysávání mléka novorozenými telaty v porodnách krav
  4. Velmi časté změny systému dojení v průběhu laktace
  5. Dojírny s nadměrnou spotřebou technologické vody
  6. Vynechávání oddojení prvních střiků mléka
  7. Nedodržování rutiny dezinfekce hrotů struků (prediping a postdiping)
  8. Nedostatečná dezinfekce dojicího potrubí a strojů
  9. Chybějící nebo špatně formulované smlouvy se servisní organizací
  10. Poddimenzování průchodnosti dojírny i za cenu prodloužení celkové doby dojení
  11. Přechod na nezdůvodněnou, resp. módní rutinu dojení třikrát denně
  12. Dojnice v dojicích stáních trvale přešlapují, kopou, stojí s hlavami u podlahy a nadměrně kálí a močí
  13. Manuální vypnutí automatického snímání s následným sejmutím dojicího stroje tzv. natvrdo
  14. Provětrání dojírny nasáváním „čerstvého“ vzduchu z čekárny
  15. Zrohovatění konce strukového kanálku (hyperkeratóza)*

 Doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., technolog – specialista

 Podrobněji v časopise Náš chov 2/2019.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *