V zemi draka má vepřové maso tradici

O africkém moru prasat se v Číně hovoří jako o největší epidemii v historii země, která se velmi výrazně zapíše především do běžného života venkovského obyvatelstva. Jednak tím, že tradičně pojaté farmy s nefungující biologickou bezpečností ukončí svou činnost. Současně se však nedostatek vepřového masa a jeho vysoké ceny promítnou i do snížení jeho spotřeby na venkově, která odpovídá úrovni 45 kilogramů na osobu. Podle odhadu obchodního ředitele společnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., v Číně Ing. Jana Soumara se čínské vládě podaří eliminovat propad tohoto základního zdroje živočišných bílkovin pro tamní obyvatelstvo nejdříve v roce 2023.

Současnost a budoucnost prasat v Číně byla klíčovou přednáškou semináře pro chovatele prasat, který uspořádala společnost Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., v posledním červnovém týdnu ve svém sídle v Horních Počernicích. Asi padesátka zájemců se od Ing. Jana Soumara dozvěděla nejen o chovu prasat v této nejlidnatější zemi světa, ale také zajímavé informace o běžném životě jejích obyvatel.
„Africký mor prasat je největší epidemie spojovaná s produkcí živočišného proteinu v historii země. Podle oficiálních údajů bylo na počátku srpna 2018 registrováno 38 miliónů prasnic, dalších přibližně 15 miliónů chovají v malých chovech u restaurací, kde prasatům zkrmují veškeré dostupné odpady a vyprodukované vepřové maso spotřebují. Pravděpodobně tyto chovy otevřely v Číně bránu africkému moru prasat. Podle údajů Rabobanky (nizozemské banky, která investuje především v zemědělství) poklesly za posledních jedenáct měsíců stavy prasnic v Číně o více než dvacet procent, což se odrazilo ve snížení produkce o 120 až 170 miliónů zvířat ve výkrmu. Vepřové maso se bude částečně nahrazovat živočišným proteinem z drůbežího masa a vajec, ale i akvakultury. Ani zvýšená produkce spolu s dovozem však nevyrovná propad v nabídce živočišného proteinu na trhu. Reálně je tak předpoklad, že ho doplní rostlinný protein. Luštěniny a sója sice nejsou Číňanům cizí, ale pro běžné lidi je to drahá potravina,“ konstatoval mimo jiné obchodní ředitel společnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., v Číně Ing. Jan Soumar.*
Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *