Vliv doby míchání na strukturu TMR

Přežvýkavci mají vzhledem k uspořádání svého zažívacího traktu zcela mimořádnou schopnost zhodnocovat veškerá objemná krmiva. Průzkumy zužitkování krmných dávek u vysokoprodukčních dojnic ale naznačují, že bude třeba věnovat pozornost kvalitě píce. Jedním z faktorů ovlivňujících optimální funkci bachoru je struktura krmné dávky.

Cílem dvou pokusů, které provedli odborníci z Výzkumného ústavu živočišné výrovy, v. v. i., Praha – Uhříněves, bylo ověřit hypotézu, že s dobou míchání směsné krmné dávky se sice zvyšuje homogennost TMR, současně se však může zvýšit podíl menších částic. Oba pokusy proběhly na účelovém hospodářství uhříněveského ústavu v Netlukách. K tomu účelu byl použitý míchací krmný vůz HUSKY DS 90, který podle technické specifikace zaručuje mimořádnou homogenitu míchání, rychlé řezání krmiva a nabízí možnost použití pro malé dávky s plynulou, konstantní a úplnou vykládkou. V prvním pokusu bylo míchání jednotlivých TMR v krmném voze postupně prodlouženo třikrát o pět minut, přičemž byly po vysypání z krmného vozu na hromadu odebrány z různých míst vzorky k analýze na separátoru se síty 19 mm, 8 mm a 4 mm. Ve druhém pokusu byly TMR po zamíchání v krmném voze založeny na krmný stůl, přičemž vzorky byly odebrány ze třech míst (na začátku krmného stolu, uprostřed a na jeho konci). Vzorky byly následně třikrát analyzovány na separátoru (na sítech s oky 19 mm, 8 mm a 4 mm).
Tým odborníků pod vedením Ing. Radko Loučky, CSc. ve dvou pokusech zaměřených na strukturu TMR potvrdil, že s dobou míchání se množství delších částic snižovalo. Pro chovatelskou praxi to je vzkaz, že pro dobrou funkci bachoru by vysokoužitkové dojnice měly dostávat krmnou dávku dlouhodobě vyrovnanou a strukturní.
Více se dočtete v aktuálně vycházejícím čísle časopisu Krmivářství.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *