Vliv hygieny mléčné žlázy na kvalitu syrového kozího mléka

Cílem práce bylo sledovat vliv hygieny mléčné žlázy na kvalitu syrového kozího mléka. K tomuto účelu byly vybrány tři konvenční farmy zaměřené na chov plemene Koz anglonubijských. Experiment se na všech farmách realizoval v červenci v roce 2019. Analyzováno bylo 79 vzorků individuálního kozího mléka. Pozornost byla věnována stanovení celkových počtů mikroorganismů, počtu somatických buněk a detekci mastitidních bakterií.

Ze základních složek mléka byl stanoven obsah tuku, bílkovin, laktózy a celkové sušiny. Rozdílná hygiena mléčné žlázy měla značný vliv na počty somatických buněk, celkové počty mikroorganismů a výskyt mastitidních bakterií v syrovém kozím mléce. Zjištěn byl významný výskyt koaguláza negativních stafylokoků na všech farmách.

Počet somatických buněk byl stanoven  na přístroji DeLaval Cell Counter firmy DeLaval, obsah tuku, bílkovin, laktózy a celkové sušiny na DairySpec FT (Bentley Instruments, Inc.) na okruhu kozí mléko. Detekce patogenních mastitidních bakterií a stanovení CPM  bylo provedeno ve  veterinární laboratoří VEDIA s.r.o., Strakonice.

Z výsledků je patrný vliv hygieny mléčné žlázy na mikrobiologickou kvalitu sterilně odebraného syrového kozího mléka. Byl zjištěn vliv u nedostatečné hygieny mléčné žlázy na její kolonizaci bakteriálními patogeny.. Z mastitidních bakterií byla zjištěna přítomnost koaguláza negativních stafylokoků a v jednom případě přítomnost bakterie Staphylococcus aureus. Absence hygienických opatření mléčné žlázy před a po dojení způsobila na dané farmě výskyt rozsáhlejšího spektra bakteriálních patogenů v mléce a to koaguláza negativních stafylokoků, Enterococcus sp., Staphylococcus aureus a Streptococcus agalactiae. Tento přístup, byl také charakteristický detekcí nejvyšších celkových počtů mikroorganismů a počtu somatických buněk.

Důležitým zjištěním je vysoký výskyt koaguláza negativních stafylokoků v kozím mléce a to na všech farmách.. Z těchto důvodů je potřeba diagnostice a redukci výskytu těchto mastitidních bakterií věnovat zvýšenou pozornost.

 

Ing. Markéta Borková, Ph.D., Ing. Růžena Seydlová, Ph.D., Hedvika Dragounová, Ing. Martina Švejcarová,

Ing. Ondřej Elich, Výzkumný ústav mlékárenský s. r. o., Praha

Podrobněji v časopisu Náš chov 9/2020.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *