Zaměřeno na dlouhověkost krav

U příležitosti deseti let působení na českém trhu akciová společnost De Heus uspořádala 15. listopadu odborný seminář pro chovatele skotu. Jeho náplní byly jak aktuální situace v sektoru, tak praktické poznatky pro optimální využití genetického potenciálu zvířat. A to jak s ohledem na výživu v tranzitním období, tak prevenci zdraví končetin.

V rodinném pivovaru Dobruška se o zajímavé informace postarali nejen domácí specialisté, ale i Dick van den Hengel. Produktový manažer nizozemské krmivářské společnosti De Heus Animal Nutrition pro chov skotu se ve své prezentaci věnoval jednak faktorům limitujícím dobrou produkci a bezproblémové otelení, jednak hovořil o nových přístupech při odchovu jalovic.
„Pro krávy v tranzitním období je nejdůležitější zajistit dostatečný příjem sušiny. Žravost podpoříme čerstvou a chutnou krmnou dávkou, ale také předcházením stresu zvířat. Z hlediska managementu lze tranzitní období rozdělit do čtyř fází. Při zasušení, což je první fáze, je snaha dostat krávu do optimální kondice, přičemž ideální skóre (BCS) je 3,5. Ve druhé fázi, což je ve čtvrtém až šestém týdnu stání na sucho, je nutné zvýšit příjem sušiny aby zvířata měla v krmné dávce více vlákniny. Vysoký objem vlákniny hraje důležitou roli i ve třetí fázi, respektive dva až tři týdny před otelením. Současně je třeba v krmné dávce zvýšit koncentraci energie, kterou se podpoří růst plodu i mléčnost, a zamezí se negativní energetické bilanci. Poslední, čtvrtá fáze zahrnuje dva až tři týdny po otelení. V té době je důležité věnovat pozornost zoohygieně, která je důležitou prevencí zdravotních rizik jak pro otelenou krávu, tak pro tele. Pokud jde o tele, je třeba věnovat maximální důraz na včasné napití dostatečného množství mleziva. V prvních šesti hodinách by ho tele mělo přijmout alespoň čtyři litry, přičemž minimální doba podávání kolostra by neměla být kratší než tři dny. A to i přesto, že již dvanáct hodin po porodu hladina imunoglobulinů nedosahuje ani poloviční koncentrace. Obsahuje však další důležité látky nezbytné pro optimální vývoj telete. Samozřejmě, že je třeba věnovat pozornost i otelené krávě, u níž se prioritně sleduje zdravotní stav, tělesná teplota, příjem krmiva, konzistence výkalů a dojivost. Při zajištění vybalancované krmné dávky a pohody ve stáji lze získat zdravá telata a odpovídající mléčnou užitkovost, ale také zvyšovat dlouhověkost krav, která zlepšuje profit farmáře,“ uvedl Dick van den Hengel.*
Více se dočtete v lednovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *