Zdraví dojnic a kvalita mléka

Pouze zdravé zvíře se zdravou mléčnou žlázou může produkovat kvalitní mléko. Klinické a subklinické mastitidy jsou častým onemocněním v chovech dojeného skotu. K jejich zvládnutí je třeba nejenom léčba, ale hlavně prevence

Co způsobuje problémy s vysokým počtem SB nebo mastitidou? Příčiny mohou být neinfekčního i infekčního původu. Je třeba překontrolovat celou řadu možných faktorů. Patří mezi ně stav a fungování dojicího zařízení a čistota prostředí, kterou lze odvozovat od čistoty zvířat, je také vysoce důležitým ukazatelem Boxová lože, hnojné chodby, přístupové cesty i dojírna musí být pravidelně čištěny a patřičně udržovány.

Hygiena dojení

Zásadní je také správná rutina při dojení.   K tomu patří mytí rukou před i v průběhu dojení, používání rukavic a jednorázových utěrek na vemena, účinné desinfekční prostředky.

K přípravě vemene před dojením patří očištění struků, kontrola celkového stavu vemene a prvních střiků mléka na příznaky klinické mastitidy. Při této kontrole se používají k tomu určené oddojovací hrnky. Dojicí stroj se má nasazovat pouze na čisté a suché struky, co nejdříve po přípravě. Při nasazování je třeba dbát na to, aby stroj nenasál nečistoty ze srsti zvířete, z vemene nebo dokonce z podlahy stání. Pozornost je třeba věnovat kravám, které mají sklony ke skopávání dojicího stroje, kdy se zvyšuje riziko znečištění mléka v tanku i přenosu patogenů.

Zaprahování a začátek laktace

Doba stání na sucho a okoloporodní období jsou kritickou částí cyklu. Okoloporodní období také vyžaduje obrovskou dávku pozornosti. Krávy musí mít k dispozici čisté a suché prostředí pro telení. U všech čerstvě otelených krav je pravidelně prováděna kontrola vemen na přítomnost zánětu, na který opět poukazuje zvýšená teplota, zarudnutí, otok a bolestivost, případně změny sekretu. Ani při oddojování mleziva nelze zapomínat na hygienická pravidla, přípravu vemene a závěrečnou desinfekci struků.

Je toho spousta čemu chovatel musí věnovat pozornost. Důsledné a včasné zajištění  všech faktorů, které mohou vést k problémům s mléčnou žlázou krav, může ušetřit starostí i náklady.

S použitím zahraničních materiálů připravila  Ing. Anna Marcinková

Podrobnější informace v časopisu Náš chov 6/2021.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *