Živá prasata i propagace vepřového masa

Záměrem letošního vystoupení Svazu chovatelů prasat na Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně bylo představit základní mateřská a otcovská plemena, včetně otcovských linií využívaných v národním šlechtitelském programu. Současně ale také propagovat kvalitní české vepřové maso a přiblížit zejména laické veřejnosti všechny aspekty výroby tradičního finálního produktu, který i přes snižující se soběstačnost stále významně promlouvá do celkové spotřeby masa.

Pokud se jedná o přehlídky prasat, vzhledem ke zdravotní situaci v Evropě není namístě pořádat show s velkým počtem zvířat. Z důvodu zavedených zoohygienických opatření totiž nelze vrátit vystavená zvířata do chovu. Od toho se pak logicky odvíjí i to, že v expozici budou vždy chybět geneticky cenná zvířata.
„Vystavená kolekce prasat ukazuje možnosti národního šlechtitelského programu a pro zájemce může být vodítkem pro výběr plemenného materiálu. I když z hlediska počtu je expozice prasat malá, je Národní výstava hospodářských zvířat jednou z mála výstav v Evropě, kde se živá prasata vůbec objeví. To ale není vše, čím se chovatelé prasat budou prezentovat. Rádi bychom spotřebitele přesvědčili, že preference českého masa a potažmo českých potravin je přirozená volba, která vychází z transparentnosti a bezpečnosti celého řetězce jejich výroby. Někteří nemají ani potuchy o tom, co vlastně kupují a jak by si měli maso vybírat. Návštěvníkům bychom také rádi ukázali, že chov prasat dnes již není tou špinavou a zapáchající prací, jak tomu bylo v minulosti. Čím dál větší prostor mají i v této oblasti počítače a sofistikované metody výroby. Pro mladé lidi, kteří si teprve hledají svojí životní dráhu, má dnešní zemědělství jistě co nabídnout,“ vysvětlil záměry Ing. Jan Stibal.
V rámci doprovodného programu se známý řezník František Kšána postaral o propagaci českého vepřového masa asi tou nejlepší cestou – ochutnávkou uzenářských výrobků i grilovaného masa. Hloučku zájemců předvedl, že když se to umí, dají se i z méně hodnotných částí jatečně upraveného těla připravit kulinářské delikatesy. Speciálně z přeštického černostrakatého prasete, které by se v porovnání s běžně chovanými komerčními hybridy mělo vykrmovat nejen delší dobu, ale také speciálními směsmi s vyšším obsahem vlákniny. Jen tak lze totiž dosáhnout optimálního mramorování svaloviny způsobené vnitrosvalovým tukem, který dodá masu chuť, vůni i šťavnatost. Současně vyzdvihl i kvalitu českého vepřového masa, které se na pulty našich prodejem dostává až po důkladných veterinárních kontrolách. Díky tomu můžeme konzumovat vepřové maso nejen čerstvé, ale i bez obsahu antibiotik, enzymů či reziduí dalších látek, které se pro část laické veřejnosti stávají nesmyslným a mylným argumentem.
Více se dočtete v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *