Klíšťová encefalitida a riziko alimentární infekce u lidí

Klíšťová encefalitida (KE) je významné infekční onemocnění člověka, které postihuje centrální nervový systém. Infekci způsobuje virus klíšťové encefalitidy (VKE). K nákaze člověka dochází obvykle během infestace infikovaným klíštětem, druhým, méně častým, způsobem přenosu je alimentární cesta po požití nepasterizovaného mléka nebo mléčných výrobků obsahujících VKE. Domácí hospodářská zvířata (typicky kozy, ovce a skot) infikovaná VKE se tak mohou stát zdrojem alimentární infekce. Právě u těchto zvířat probíhá infekce bez zjevných příznaků.

Cílem studie bylo ověřit fungování dvou metod pro záchyt VKE v mléku. Klasická virologická metoda plakové titrace je vhodným testem k přímému záchytu infekčních částic VKE v mléku. Hlavní výhodou metody RT PCR, založené na molekulárně biologické detekci genetické informace VKE, je její rychlost. Přítomnost virové RNA i vlastních infekčních částic VKE bylo možné uvedenými metodami zachytit i po deseti dnech uskladnění mléka při chladničkové teplotě. Získaná data také potvrzují, že VKE je v mléku dlouhodobě stabilní. Pasterizace nebo převaření mléka je proto základním preventivním způsobem ochrany před rizikem alimentární infekce VKE. Klíšťová encefalitida se v chovech malých přežvýkavců na základě serologické depistáže v ČR vyskytuje relativně frekventně, případná konzumace syrového kozího nebo ovčího mléka tak představuje riziko infekce.*

RNDr. Jiří Salát, Ph.D.,MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D., Bc. Michal Štefánik, doc. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D., Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i., Mendelova univerzita v Brně, Parazitologický ústav, Biologické centrum Akademie věd ČR, v. v. i.

Podrobněji v časopisu Náš chov 12/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *